Προσούτο

Προσούτο

Το προσούτο είναι Ιταλικό αλλαντικό φτιαγμένο από χοιρινό κρέας, συνήθως μπούτι το οποίο περιέχει από φυσικού του και κάποιο ποσοστό λίπους. Διακρίνεται σε δύο τύπους το ωμό που στα ιταλικά λέγεται (prosciuttο crudo) και το ψημένο προσούτο που λέγεται (prosciutto cotto). Στη πραγματικότητα το προσόυτο είναι ζαμπόν το οποίο συνήθως κόβεται και σερβίρετε σε πολύ λεπτές φέτες σε θερμοκρασία δωματίου. Η λεπτή στρώση λίπους που υπάρχει γύρω του βοηθά στην ισορροπία της γεύσης και της υφής. Το πιο γνωστό και ακριβό προσούτο είναι αυτό της Πάρμας, το οποίο αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι προϊόν ωρίμανσης, που σημαίνει ότι το κομμάτι του κρέατος μένει ολόκληρο όπως είναι αφού αλατιστεί για ένα διάστημα από 9 μήνες μέχρι 2 χρόνια για να ωριμάσει. Είναι αλλαντικό με μοναδική γεύση, άρωμα και μεταξένια υφή. Το ζαμπόν από την καρδιά της Ιταλίας ενισχύει πολλά πιάτα όπως διάφορα ορεκτικά, πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες, πίτσες και σάντουιτς. Όσο αφορά τη θρεπτική αξία αυτού του ξεχωριστού εδέσματος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ελευθέρα αμινοξέα  συνδυασμός που του προσδίδει υψηλό ποσοστό πεπτικότητας. Αναφορικά με τα λιπίδια, τα ακόρεστα λίπη είναι σημαντικά υψηλότερα (64,9%) από τα κορεσμένα (35,1%). Επιπλέον, η υψηλή παρουσία των βιταμινών (συγκεκριμένα, για τις βιταμίνες B1, B6, B12 και PP) επιτρέπει την επίτευξη πολύ υψηλών ποσοστών της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα ανόργανα άλατα – φώσφορος, ψευδάργυρος, σίδηρος και σελήνιο – που υπάρχουν σε πολύ σημαντικές ποσότητες.

Add Comment