Εστραγκόν!

Εστραγκόν!

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετής θάμνος και  αποτελεί μαγειρικό βότανο το οποίο προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη. Χαρακτηρίζεται από πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση θυμίζοντας ελαφρά το γλυκάνισο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια, πουλερικά, εντόσθια και πιάτα αυγών, ενώ αρωματίζει συχνά ωραία το ξίδι λευκού κρασιού. Ποιες είναι, λοιπόν, οι ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη του;

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, το εστραγκόν μεταξύ των πολλών ευεργετικών δράσεων του φαίνεται να συνοδεύεται και από καταπραϋντικέςαντιπυρετικέςαντιφλεγμονώδειςυπνωτικές, αντιοξειδωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Πιο αναλυτικά, το εστραγκόν περιέχει πολλές ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Περιέχει μια σημαντική σύνθεση βιταμινών A, PP, C, B1 και B2. Σημαντικά συστατικά αυτής της πικάντικης καλλιέργειας είναι η καροτίνη, τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, οι κουμαρίνες και τα αιθέρια έλαια. Από τα μέταλλα: σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορος, ιώδιο και άλλα μπορούν να βρεθούν σε αυτό. Οι ευεργετικές ιδιότητες του εστραγκόν αντιπροσωπεύονται από μια σημαντική ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ταυτόχρονα, η θερμιδική του περιεκτικότητα παραμένει αρκετά χαμηλή – 25 kcal ανά 100 g προϊόντος.

Όντας πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά συνιστά ένα πολύ καλό συμπλήρωμα σε δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή καθώς μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, εξασφαλίζει καλή όραση και δρα ως χωνευτικό.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, αξίζει να πειραματιστείτε!

Add Comment