Αυθεντική Ναπολιτάνικη πίτσα!

Αυθεντική Ναπολιτάνικη πίτσα!

Η πίτσα αποτελεί ένα προϊόν με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας έχει ιταλική προέλευση από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη (Ναπολιτάνικη πίτσα). Συγκεκριμένα, τον 16ο στην Νάπολη οι πίτσες αποτελούσαν το κατεξοχήν φαγητό για τους φτωχούς. Η μορφή της ήταν όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα χωρίς τη σάλτσα ντομάτας. Με το πέρασμα των χρόνων και  οι Ναπολιτάνοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη ντομάτα στις πίτσες τους. Σιγά σιγά η πίτσα άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Στη πραγματικότητα όμως ένα γεγονός την ανέδειξε. Ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α’ της Σαβοΐας και η βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν τη Νάπολη, έτσι ένας από τους καλύτερους πιτσαδόρους  έφτιαξε προς τιμήν τους τρείς πίτσες. Η βασίλισσα Μαργαρίτα ξεχώρισε μια από αυτές, εκείνη που περιείχε βασιλικό, μοτσαρέλα και ντομάτα, εμπνευσμένη από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Έτσι, εκείνος για να την τιμήσει ονόμασε την πίτσα αυτή ‘Μαργαρίτα’.

Ποια όμως είναι ακριβώς η ναπολιτάνικη πίτσα; Αρχικά το ζυμάρι της είναι αυτό ενός απλού ψωμιού, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι το  αλεύρι, το νερό,  η μαγιά και το αλάτι. Είναι σημαντικό η ζύμη να αφήνεται να ωριμάσει για αρκετές ώρες, ώστε μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης να εκλυθεί το απαραίτητο διοξείδιο του άνθρακα,  ώστε να μπορέσει να φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Τέλος μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που απλώνεται το ζυμάρι της πίτσας και αυτός δεν είναι άλλος παρά μόνο με το χέρι. Με ειδική τεχνική, ώστε το κέντρο να παραμένει λεπτό και οι άκρες πιο παχιές (1-2 εκ.), όπου θα συγκρατήσουν τα υλικά του γαρνιρίσματος.

Add Comment